Salaam Maleekum!

Op deze pagina schrijf ik regelmatig een stukje over mijn werk en het leven aan boord van de Global Mercy. Om een klein beetje een beeld te hebben waar ik precies ben, hieronder eerst wat feitjes.

Mijn woonplaats is dus Dakar, Port autonome de Dakar om precies te zijn. Van februari tot december 2022 was de Africa Mercy, nadat ze in 2020 hals over kop moest vertrekken i.v.m. de pandemie, weer terug in Senegal. De Global Mercy hoopt begin februari 2023 voor haar allereerste fieldservice naar Senegal te vertrekken. 

In Senegal leven 15.020.945 mensen. Hiervan woont ongeveer 42% op het platteland, en 58% in de steden. Veel Senegalezen zijn analfabeet, 52% van de mannen en 71% van de vrouwen kan niet lezen en schrijven. 

Er zijn 0,07 artsen per 1000 mensen. Statistieken uit 2008 tonen dat er maar 0,3 ziekenhuisbedden beschikbaar zijn per 1000 mensen. De gemiddelde levensverwachting van de mensen is 52 jaar. 

De fieldservice van 2022 richt zich op het helpen van de patiënten die al waren geselecteerd voor de vorige fieldservice in 2020 toen de pandemie uitbrak. Deze patiënten wonen in alle 14 regio's van Senegal.

De algemene taal van Senegal is Frans, maar veel mensen spreken vooral een lokale taal zoals Wolof, Pular en/of Mandinka. Communicatie met de patiënten verloopt dan ook altijd via een lokale vertaler (dayworker). 

Ongeveer 94% van de bevolking is Islamitisch. Ongeveer 5% van de Senegalezen is Christelijk (voornamelijk Katholiek), en 1% hangt natuurgodsdiensten aan. 

Ik ben er! - De eerste 2 weken

Hier zit ik dan, in de bibliotheek mijn allereerste blog te schrijven! Soms kan ik nog niet geloven dat ik echt aan boord ben, en dat ik de komende 6 maanden in Dakar zal wonen! Ik ben nog maar 2 weken hier, maar er is al genoeg om over te schrijven! 

Lees meer »

Wennen op de Ward

De zesde week aan boord is alweer ingegaan, wat vliegt de tijd! De eerste paar weken waren erg intensief, vooral ook het werken op de ward omdat het allemaal zo anders is als in Nederland. Hoe anders vraag je je af, nou echt heel anders! Zoals ik in mijn vorige blog al schreef gaat hier alles nog op papier, en zijn doktershandschriften nog altijd moeilijk te ontcijferen. Laatst vroeg ik aan een chirurg of hij even kon voorlezen wat hij had geschreven, maar hij kon ook geen wijs meer uit zijn eigen handschrift, lag dus niet aan mij ;-) Verder zijn de meeste apparatuur en materialen ook anders dan in Nederland. Maar inmiddels ben ik er gelukkig al aan gewend. Hieronder een paar foto's van een afdelingszaal (links en rechts) en de 2 IC bedden met daartegenover 2 isolatiekamers (midden). Maar goed, ik zou vertellen hoe het er hier precies aan toe gaat.

Lees meer »

Shiplife op de Africa Mercy

Hoe is het nu precies om te leven aan boord van een schip, om te wonen waar je werkt en te werken waar je woont? Hoe is het om je collega's ook als kamergenoten te hebben, en om de mensen waarmee je werkt ook elke dag te zien als je vrij bent? Hoe is het om te leven als één grote internationale familie in een community? In deze blog wil ik jullie proberen mee te nemen in de shiplife bubbel van de Africa Mercy!

Lees meer »

Een hoop veranderingen

Nog voordat ik aan boord kwam van de Africa Mercy werd er al door verschillende mensen gezegd "Mercy Ships middle name is change", dus wees flexibel. Dat was dan ook één van de redenen dat ik een enkeltje Dakar boekte in plaats van een retour, en jawel, dat was maar beter ook want ik vlieg niet vanaf Dakar terug naar Nederland, maar vanaf Tenerife. Deze blog gaat over veranderingen, want ja, ik kom wel naar Nederland in december, maar dat is maar voor 3,5 week....

Lees meer »

Toerist in eigen land

Het is alweer begin februari, en vanuit een van de vele ruimtes op de Global Mercy zit ik deze blog te schrijven. Als ik naar buiten kijk zie ik de Africa Mercy liggen, mijn oude vertrouwde huis van het afgelopen half jaar. Vandaag is het zaterdag, gisteren zouden we eigenlijk vertrekken, gisteren zouden we eigenlijk wegvaren uit Tenerife, terug naar Senegal. Eigenlijk, want helaas hebben we het vertrek (minimaal) een week uit moeten stellen door netwerk problemen. Maar voordat we terug hopen te gaan naar Senegal, wil ik jullie nog even meenemen naar ons vertrek uit Senegal, de sail naar Tenerife, mijn verhuizing van de AFM naar de GLM, en mijn PTO in Nederland. 

Lees meer »