Salaam Maleekum!

Op deze pagina schrijf ik regelmatig een stukje over mijn werk en het leven aan boord van de Global Mercy. Om een klein beetje een beeld te hebben waar ik precies ben, hieronder eerst wat feitjes.

Mijn woonplaats is dus Freetown, Queen Elizabeth II Quay om precies te zijn. De Global Mercy voer begin Augustus 2023 de haven van Freetown binnen voor haar eerste volledige fieldservice van 10 maanden. Zelf hoop ik tot januari aan boord te blijven en dan weer terug te verhuizen naar de Africa Mercy.

In Sierra Leone leven meer dan 8 miljoen mensen. Hiervan woont ongeveer 73,5% in de steden, en 26,5% op het platte land. Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Veel Sierra Leoniers zijn analfabeet, 53,1% van de mannen en 75,6% van de vrouwen kan niet lezen en schrijven. 

In Sierra Leone is er gemiddeld 1 arts per 50.000 inwoners. De medische nood is hoog: in het hele land zijn maar 5 algemeen chirurgen. Schattingen van het aantal noodzakelijke, maar niet uitgevoerde operaties lopen op tot wel 91%. De gemiddelde levensverwachting van de mensen is 52 jaar voor mannen en 54 jaar voor vrouwen. 

De fieldservice van 2023 richt zich op het helpen van de patiënten die zijn geselecteerd door het patienten selectie team voordat het schip aan kwam in het land. Deze patiënten wonen voornamelijk in Freetown, maar ook in de regio's Kenema, Bo, Makeni en Kambia.

De algemene taal van Sierra Leone is Engels, maar veel mensen spreken vooral een lokale taal zoals Krio, Themne, Limba en/of Mende. Communicatie met de patiënten verloopt dan ook altijd via een lokale vertaler (daycrew). 

Ongeveer 78% van de bevolking is Islamitisch. Ongeveer 21% van de Sierra Leoniers is Christelijk, veel Christenen wonen in de hoofdstad Freetown. 

Ik ben er! - De eerste 2 weken

Hier zit ik dan, in de bibliotheek mijn allereerste blog te schrijven! Soms kan ik nog niet geloven dat ik echt aan boord ben, en dat ik de komende 6 maanden in Dakar zal wonen! Ik ben nog maar 2 weken hier, maar er is al genoeg om over te schrijven! 

Lees meer »

Wennen op de Ward

De zesde week aan boord is alweer ingegaan, wat vliegt de tijd! De eerste paar weken waren erg intensief, vooral ook het werken op de ward omdat het allemaal zo anders is als in Nederland. Hoe anders vraag je je af, nou echt heel anders! Zoals ik in mijn vorige blog al schreef gaat hier alles nog op papier, en zijn doktershandschriften nog altijd moeilijk te ontcijferen. Laatst vroeg ik aan een chirurg of hij even kon voorlezen wat hij had geschreven, maar hij kon ook geen wijs meer uit zijn eigen handschrift, lag dus niet aan mij ;-) Verder zijn de meeste apparatuur en materialen ook anders dan in Nederland. Maar inmiddels ben ik er gelukkig al aan gewend. Hieronder een paar foto's van een afdelingszaal (links en rechts) en de 2 IC bedden met daartegenover 2 isolatiekamers (midden). Maar goed, ik zou vertellen hoe het er hier precies aan toe gaat.

Lees meer »

Shiplife op de Africa Mercy

Hoe is het nu precies om te leven aan boord van een schip, om te wonen waar je werkt en te werken waar je woont? Hoe is het om je collega's ook als kamergenoten te hebben, en om de mensen waarmee je werkt ook elke dag te zien als je vrij bent? Hoe is het om te leven als één grote internationale familie in een community? In deze blog wil ik jullie proberen mee te nemen in de shiplife bubbel van de Africa Mercy!

Lees meer »

Een hoop veranderingen

Nog voordat ik aan boord kwam van de Africa Mercy werd er al door verschillende mensen gezegd "Mercy Ships middle name is change", dus wees flexibel. Dat was dan ook één van de redenen dat ik een enkeltje Dakar boekte in plaats van een retour, en jawel, dat was maar beter ook want ik vlieg niet vanaf Dakar terug naar Nederland, maar vanaf Tenerife. Deze blog gaat over veranderingen, want ja, ik kom wel naar Nederland in december, maar dat is maar voor 3,5 week....

Lees meer »

Toerist in eigen land

Het is alweer begin februari, en vanuit een van de vele ruimtes op de Global Mercy zit ik deze blog te schrijven. Als ik naar buiten kijk zie ik de Africa Mercy liggen, mijn oude vertrouwde huis van het afgelopen half jaar. Vandaag is het zaterdag, gisteren zouden we eigenlijk vertrekken, gisteren zouden we eigenlijk wegvaren uit Tenerife, terug naar Senegal. Eigenlijk, want helaas hebben we het vertrek (minimaal) een week uit moeten stellen door netwerk problemen. Maar voordat we terug hopen te gaan naar Senegal, wil ik jullie nog even meenemen naar ons vertrek uit Senegal, de sail naar Tenerife, mijn verhuizing van de AFM naar de GLM, en mijn PTO in Nederland. 

Lees meer »

De eerste GLM fieldservice

Jaa daar is eindelijk weer een blog hoor, ik weet het, het is al veel te lang geleden dat ik er een heb geschreven! Sorry mensen, ik zal proberen het goed te maken de komende tijd! Inmiddels is het al weer september, en deze blog schrijf ik vanuit Freetown. Er is weer een hele hoop gebeurd de afgelopen maanden, ik zal jullie proberen mee te nemen in wat verhalen en hoogtepunten van de allereerste fieldservice van de Global Mercy!

Lees meer »